Home VestiBiznis & Finansije Izveštaj ombudsmana: Administracija kao kršilac ljudskih prava

Izveštaj ombudsmana: Administracija kao kršilac ljudskih prava

by bifadmin

U redovnom godišnjem izveštaju ombudsman Saša Janković ocenio je da se u Srbiji ljudska i manjinska prava generalno poštuju, ali da administracija nedovoljno poštuje prava građana.

Tokom prošle godine zaštitniku građana obratilo se 8.700 građana, što je znatno više nego prethodnih godina, a najviše pritužbi pristiglo je za kršenje prava iz oblasti radnog odnosa. U izveštaju je navedeno i da je uprava u Srbiji u velikoj meri okrenuta prema sebi, a ne građanima i njihovim pravima.

U intervjuu datom Politici on je istakao da prošle godine Vlada nije niti jednim zaključkom, saopštenjem, obraćanjem ili na drugi način, pozvala organe uprave da sprovode preporuke ombudsmana, i dodaje da „nesprovedena preporuka ombudsmana nije samo šamar demokratskom poretku, da to znači da je neko ostao uskraćen za svoja prava zbog lošeg rada organa uprave koji je utvrdio nadležni organ. U jednom slučaju Vlada je odbila predlog da razreši državnog sekretara zbog utvrđenog propusta i ponovljene nesaradnje sa zaštitnikom građana, što su zakonom utvrđeni razlozi za razrešenje.“

Kao i Poverenik za informacije od javnog značaja na početku obavljanja funkcije, ombudsman i dalje radi u privremenim prostorijama, protivno zakonskoj obavezi da u roku od dva meseaca od stupanja na dužnost sredstva za njegov rad budu obezbeđena.

Pročitajte i ovo...