Home VestiBiznis & Finansije Ljudska prava na Kosovu

Ljudska prava na Kosovu

by bifadmin

Ako pitate naše nadležne koji tvrde da je Kosovo u Srbiji kakvo je tamo stanje ljudskih prava, dobićete odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti. Međutim, Stejt Dipartment je sinoć objavio izveštaj o stanju ljudskih prava na Kosovu u prošloj godini, koje je sudeći po rezultatima daleko od evropskih standarda. Mnogo daleko.

Izveštaj za 2009. godinu kaže da su i dalje najveći problem trgovina ljudima, slučajevi politički i etnički motivisanog nasilja (izražena antipatija prema Srbima), neefikasno pravosuđe i veliki broj interno raseljenih lica. Takođe, tabeleženi su brojni slučajevi nasilja i diskriminacije žena.

Prema podacima UNHCR na kraju 2009. godine na Kosovu je bilo 19.695 raseljenih lica, od kojih su 52 odsto kosovski Srbi, a 38 odsto kosovski Albanci. Od 4.100 lica raseljenih u neredima iz 2004. godine, oko 1.200 njih i dalje imaju status interno raseljenih lica, stoji u izveštaju.

Takođe, na kraju 2009. godine na Kosovu je bilo 19.695 raseljenih lica, od kojih su 52 odsto kosovski Srbi, a 38 odsto kosovski Albanci. Od 4.100 lica raseljenih u neredima iz 2004. godine, oko 1.200 njih i dalje imaju status interno raseljenih lica, stoji u izveštaju.

Osim ljudskih prava, ni bezbednost nije na zavidnom nivou – tokom prethodne godine na Kosovu zabeleženi su jedan smrtni slučaj i šest povreda izazvanih eksplozijama oružanih naprava i nagaznih mina, zaostalih iz rata tokom 1998-1999. godine.

Sveopšte prisutnu korupciju ne treba pominjati, možda čak ni ne postoje načini da se ona izmeri u pravom obimu, a stopa nezaposlenosti kontantno raste, dok princip zapošljavanja čak i u nekim državnim organima nije transparentan. Nije samo to netransparentno – kosovski mediji suočvaju se sa teškoćama i preprekama u prikupljanju informacija od vlade i javnih institucija.

Radno pravo je još u razvojnoj fazi, a kosovske institucije prošle godine nisu usvojile nijedan zakon koji reguliše oblast zaštite prava zaposlenih.

Pošto je Kosovo srce Srbije da li to znači da naša država ne poštuje ljudska prava?

Pročitajte i ovo...