Home VestiBiznis & Finansije Novinar WSJ tvrdi da su matematičari krivi za finansijsku krizu

Novinar WSJ tvrdi da su matematičari krivi za finansijsku krizu

by bifadmin

Novinar Wall Street Journala Skot Paterson u svojoj knjizi „Kvanti“ za pad Wall Street-a okrivio je fizičare i matematičare koji sede u investicionim fondovima i svojim poslovima utiču na obrt velikih suma novca. Upravo njih on naziva „kvantima“ koji uz pomoć matematike i supermoćnih kompjutera ubiru ogromne sume novca sa tržišta.

G. Paterson tvrdi da kvanti, umesto da posmatraju kompanije, njihov učinak i konkurenciju, koriste matematičke formule kako bi se „kladili“ na berzi. Takav pristup omogućio im je na početku ove dekade dominaciju na Wall Steet-u i višemilionsku zaradu. Međutim, pošto ovaj princip klađenja izgleda nije bio održiv, oni su taj novac izgubili i srušili berzu.

Novinar piše da su i posle finansijskih lomova kvanti ostali na svojim položajima i da dan-danas rade na isti način, možda čak i drže Wall Street. Njega zabrinjava to što su „oni strastveni kockari i kartaroši“. Dokaz za ovu tvrdnju Paterson nalazi u činjenici da su skoro svi „kvanti“ čitaoci knjige „Beat the Dealer“ Eda Torpa koji je razvio teoriju brojanja karata i napravio uspeh u kasinima, a zatim prešao u bankare. On takođe misli da je „kvantima“ ova knjiga bila inspiracija tokom obavljanja sumnjivih poslova na berzi.

Iako je njegova knjiga napravila veliki medijski odjek, mediji i stručnjaci ističu da Patersonova teorija ipak ne daje konkretne dokaze o manipulacijama na Wall Street-u.

Pročitajte i ovo...