Home VestiBiznis & Finansije U SAD bujaju ekstremističke grupe

U SAD bujaju ekstremističke grupe

by bifadmin

SAD se suočavaju sa porastom opozicionih nasilnih ekstremističkih grupa nastalih usled Obamine „ljubaznosti“ prema emigrantima i lošeg stanja u ekonomiji, a njihov broj prošle godine porastao je za 250 odsto. Trenutno ih ima 512. Za sada su sprečene rasističke zavere za ubistvo predsednika, ali broj radikalnih desničara je sve veći.

Gardijan prenosi podatke jedne nevladine organizacije koja se bavi ljudskim pravima da su ekstremne „patriotske“ grupe ponovo oživele, i da je njihov broj prošle godine porastao za 250 odsto. SPLC (Southern Powerty Law Centre) izražava veliku zabrinutost jer „znakova radikalizma ima svuda“.

Radikalna desnica ne miruje, od inauguracije Obame desni ekstremisti ubili su šest pravnika koji su se borili za sprovođenje zakona. Uhapšeni su rasisti koji su planirali ubistvo prvog crnog predsednika Amerike, a iza rešetaka se našao čovek koji je posle inauguracije Obame optužen za ubistvo dva Amerikanca afričkog porekla i planova za eliminaciju „što više Jevreja“.

Neke od ovih grupa, osim toga što su ideološki opasne, finansiraju konzervativce. Tako je konferencija Konzervativne političke akcije kofinansirana između ostalih i od strane grupe koja tvrdi da vlast ima tajne planove da pošalje patriotske Amerikance u koncentracione logore. Osim nasilnih grupa, i neki mediji potpiruju desničarske ideje u SAD. Najupadljiviji u ovim nastojanjima je Fox. Neki štampani mediji pripremaju teren za deničare koristeći oprobanu Gebelsovu taktiku dehumanizacije protivnika, tako što predstavljaju Obamu kroz negativne likove poput Džokera iz Betmena.

Da stvar bude gora, „patriotske“ grupe planiraju narednog meseca marš na Vašington kako bi odbranili svoje pravo da nose oružje.

Pročitajte i ovo...