Home VestiBiznis & Finansije Dvanaestogodišnji borac za ljudska prava

Dvanaestogodišnji borac za ljudska prava

by bifadmin

O dvanaestogodišnjaku Rastku Pocesti izveštavaju i domaći i strani mediji hvaleći njegov intelekt, ali osim toga on dobija i pretnje od desničara i nacionalističkih organizacija jer se u svojim blogovima bavi škakljivim temama – Kosovom, članstvom u NATO-u i sl. Rastko je autor dve kjnige, Internet kampanje protiv rasizma i neonacizma i učesnik debate o ulasku Srbije u NATO.

On je najmlađi borac za ljudska i manjinska prava u Srbiji, a opčinjen je međunarodnim javnim pravom, modernom istorijom i američkim predsednicima o kojima je napisao knjigu.

Na promociji knjige „Hall of presidents „, učesnici su bili iznenađeni podatkom da autor nije 36-godišnjak koga su očekivali, već učenik 6. razreda jedne beogradske osnovne škole. Mali Rastko je napisao da je 1974. godište zato što je mislio da ga ljudi neće uvažiti kao dostojnog sagovornika zato što nije punoletan. Inače, škola mu nije jača strana jer je protivnik našeg obrazovnog sistema i ocenjivanja.

Deo društva je oduševljen ovim pametnim dečakom, ali drugi deo ga smatra propagandistom „zatrovanim B92 lažima“. Na stranu zli jezici, to je verovatno ljubomora što je dečak od 12 godina pametniji od mnogo starijih sugrađana. Njegov intervju za BBC možete videti klikom na ovaj link, a za B92 ovde.

Nešto više o položaju mladih genijalaca i naučnika u Srbiji možete čitati u novom B&F-u, kome je tema upravo nauka.

Pročitajte i ovo...