Home TekstoviNove tehnologije Prva krivična prijava zbog računarskog virusa u Srbiji

Prva krivična prijava zbog računarskog virusa u Srbiji

by bifadmin

MUP Srbije saopštio je da je saglasno krivičnom zakoniku Srbije podneo krivičnu prijavu protiv Ognjena Cvetkovića iz Beograda zbog izrade i širenja računarskog virusa. To je prva krivična prijava u Srbiji podneta po tom osnovu.

U saradnji sa domaćim bankarskim sektorom, Internet dobavljačima iz Srbije, nemačkom organizacijom koja se bavi zaštitom računarskih sistema nemačkih štedionica (S-CERT) i nemačkom policijom, MUP Srbije je sprečio dalje širenje računarskog virusa, kao i nastajanje velike materijalne štete koju je računarski virus mogao da izazove, navodi se u saopštenju.

Cvetković je napravio računarski program, virus tipa IRC trojanac, pod nazivom „OMEA“, koji je omogućavao slikanje aktivnog monitora zaraženog računara, snimanje otkucanih znakova sa tastature, postavljanja sadržaja na zaraženi računar i preuzimanje sadržaja zaraženog računara preko IRC kanala.

Lažno se predstavljajući kao Irena Miletić, Johan Majster i Dr Majer, osumnjičeni je računarski virus slao kao priloge poruka elektronske pošte (pojedinaca, preduzeća, fakulteta, državnih ustanova) na preko 70 elektronskih adresa.

Prema navodima MUP-a, Cvetković je podatke koje je pribavio sa zaraženog računara nemačkog državljanina, klijenta banke Baden-Wurttenberg iskoristio da preko Internet lokacije banke unese podatke kako bi lažno prikazao da je on korisnik i vlasnik računa i doveo u zabludu službenike da na račun jedne banke u Beogradu uplate iznos od 2600 evra, sa lažnom svrhom „pomoć prijatelju“. (A.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...