Home VestiBiznis & Finansije Velika Britanija: Dejvid Kameron novi premijer

Velika Britanija: Dejvid Kameron novi premijer

by bifadmin

Lider konzervativaca Dejvid Kameron je sinoć formalno prihvatio ponudu kraljice Elizabete II da bude novi britanski premijer, pošto je Gordon Braun još ranije podneo ostavku na tu funkciju. Braun je inače sam kraljici predložio svog protivnika iz redova konzervativaca, čime je trinaestogodišnja vladavina laburista u Velikoj Britaniji okončana, a otvoreno je pitanje da li će biti reforme izbornog sistema, s obzirom na činjenicu da će Kameron ući u koaliciju sa Klegovim liberal-demokratama.

Tom prilikom je Kameron izrazio nadu da „je ovo pravi način da se zemlji obezbedi jaka, stabilna, dobra i pristojna vlada koja joj je veoma potrebna“, i dodao da mu je cilj da formira koaliciju sa Liberalo-demokratskom strankom i da povrati poverenje u politički sistem zemlje. U duhu britanske političke tradicije, njegov prethodnik Gordon Braun mu je poželeo sreću na novoj funkciji.

Kao što je i govorio u kampanji, Kameron je najavio da će raditi na problematičnim pitanjima koja potresaju ovu zemlju, kao što su budžetski deficit, socijalni problemi i reforma političkog sistema. Pošto je to pomalo neobično u političkoj praksi Britanije, dodao je da će biti teško i složeno vladati kao koalicija. Verujemo da će, ako zaista bude sprovedena reforma izbornog sistema, vladaujće koalicije biti ne tako retka pojava.

Inače, konzervativci su, pet dana posle održavanja parlamentarnih izbora, s Liberalno-demokratskom strankom postigli sporazum o formiranju koalicione vlade, prve u Britaniji od 1945. Trećeplasirani, Nik Kleg, trebalo bi da dobije mesto vicepremijera, što je pre njegovog pojavljivanja u prvoj javnoj debati bilo nezamislivo.

Tako će Dejvid Kameron (43) biti najmlađi premijer Britanije u poslednjih skoro 200 godina.

Pročitajte i ovo...