Home VestiBiznis & Finansije Akcija: Kupiš firmu, dobiješ plac

Akcija: Kupiš firmu, dobiješ plac

by bifadmin

Nove gazde privatizovanih pogona moći će i parcele da pretvore u vlasništvo. Sa prodajom 2.276 preduzeća ustupljeno i 12.227 hektara zemljišta.

Ako počnete da računate shvatićete da je u Srbiji od 2002. godine do sada privatizovano ukupno 2.276 društvenih preduzeća, a da su uz proizvodne pogone novi vlasnici dobili i pravo korišćenja na oko 12.227 hektara građevinskog zemljišta.

Iznos, koji će plaćati, odrediće Poreska uprava na osnovu procene profesionalnih veštaka. Tržišna vrednost zemljišta biće umanjena za trošak pribavljanja prava korišćenja, odnosno od realne cene oduzeće se ono što su gazde uložile.

Oni koji su nastavili proizvodnju, investirali u proširenje kapaciteta, edukovali zaposlene, konverziju prava korišćenja u pravo svojine – neće platiti ništa ili će to biti minimalan iznos, uz mogućnost plaćanja na 240 rata. Njima će sva ulaganja biti obračunata u trošak pribavljanja prava korišćenja zemljišta.

Dulić kaže da je „osnovna ideja konverzije da oni, koji su kupovali firme samo zbog zemljišta i nisu bili voljni da investiraju u proizvodnju, već da grade komercijalne sadržaje, treba da plate razliku između vrednosti koju su platili nekada i vrednosti koju bi danas platili na tržištu za to zemljište“. Osim toga preduzeća, na koja su njihovi vlasnici stavili katanac, otpustili zaposlene, uklonili fabričke hale – moraće da plate razliku tržišne vrednosti zemljišta i cene plaćene u privatizaciji.

Posle kritika Zakona o planiranju i izgradnji došlo se do toga da će novi investitori biti povlašćeni jer odlukom države mogu da dobiju zemljište i bez naknade. Zato će povlastice dobiti i oni koji su godinama ranije kupili naše fabrike i iskoristili ih za pravu namenu.

Pročitajte i ovo...