Home VestiBiznis & Finansije Obama potpisao zakon o finansijskoj reformi

Obama potpisao zakon o finansijskoj reformi

by bifadmin

Posle reforme zdravstva, Barak Obama je izvojevao novu pobedu – juče je potpisao zakon o sveobuhvatnoj reformi američkog finansijskog sistema, kojim se određuje nova uloga pojedinih državnih agencija i značajno šire ovlašćenja Federalnih rezervi, svojevrsne centralne banke.

Zakon je usvojen u četvrtak u Senatu, a dve nedelje pre toga u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, i sada je, predsednikovim potpisom, stupio na snagu, skoro dve godine posle izbijanja finansijske krize najveće u SAD od Velike depresije 1929.

Njime su unete revolucionarne promene na Vol strit i u američki bankarski sistem, najdublje od vremena velike finansijske krize tridesetih godina prošlog veka. Ti propisi daju vladi novu nadležnost da razbija kompanije koje ugrožavaju ekonomiju, baca više svetla na finansijsko tržište koje je izbeglo nadgledanje regulatora i formira novu agenciju za zaštitu potrošača u njihovim finansijskim transakcijama.

Obama je ocenio da će te reforme pomoći ljudima u njihovom svakodnevnom životu – pri potpisivanju ugovora, u razumevanju poreza i proceni rizika.

„Sa ovim zakonom, od američkog naroda više nikada neće biti traženo da plaćaju račune za greške Vol strita“, rekao je Obama prilikom ceremonije potpisivanja zakona koji je američki Kongres odobrio prošle sedmice.

Iako mu podrška pada, rezultati anketa su na Obaminoj strani, i pokazuju da 60 odsto Amerikanaca podržava striktnije regulisanje poslovanja banaka i drugih finansijskih institucija.

Pročitajte i ovo...