Home VestiBiznis & Finansije U Srbiji strancu treba 14 dana da pokrene biznis

U Srbiji strancu treba 14 dana da pokrene biznis

by bifadmin

Prema izveštaju Svetske banke „Prekogranično investiranje 2010“, istočna Evropa i centralna Azija su najotvoreniji regioni u svetu za strano vlasništvo, od kojih vam negde treba samo četiri dana da otvorite firmu ako ste stranac, dok vam u Srbiji za to treba 14 dana.

Sve zemlje „najbržih“ regiona dozvoljavaju puno strano vlasništvo u kompanijama na bankarskom, građevinskom, zdravstvenom sektoru, u maloprodaji, turizmu i upravljanju otpadom, navodi se u izveštaju koji je obuhvatio regulativu i praksu oko direktnih stranih ulaganja u 87 zemalja.

Glavni kriterijumi Svetske banke, uz mogućnosti stranaca za ulaganja na različitim sektorima, bili su i vreme potrebno za započinjanje biznisa, mogućnost dobijanja zemljišta, kao i arbitraža u slučaju potrebe.

Kod započinjanja biznisa, polovina od deset zemalja u svetu sa najbržim procesom je iz istočne Evrope i centralne Azije – u Gruziji za to stranac treba da izdvoji četiri dana, u Albaniji i Belorusiji sedam, a u Makedoniji i Turskoj osam dana. U Srbiji je strancu za započinjanje biznisa potrebno 14 dana i treba da obavi osam procedura. Pored toga, Bugarska, Hrvatska i Rumunija nude stranim investitorima onlajn registraciju poslovanja.

U izveštaju se naglašava da zemlje mogu da povećaju konkurentnost kada je reč o direktnim stranim ulaganjima tako što će popraviti investicionu klimu prateći indikatore iz dokumenta Svetske banke. Dobra regulativa i njena primena nisu odlučujući faktor kod donošenja investicionih odluka, ali mogu da daju prednost nekoj zemlji u poređenju s drugom ako su po svemu ostalom jednake, zaključuje Svetska banka.

Pročitajte i ovo...