Home TekstoviNove tehnologije Tope se glečeri na Grenlandu

Tope se glečeri na Grenlandu

by bifadmin

Britanski naučnici kažu da se glečeri na Grenlandu tope brže nego što se očekivalo. Temperature ovog leta dovele su do toga da se tamošnji ledeni pokrivač, koji predstavlja 10 odsto svetskih rezervi pijaće vode, samo prošlog meseca smanjio za više od dva i po kilometra.

Svakoga dana glečer Jakobshavn gubi 20 miliona tona leda. Istraživači na univerzitetu Aberistvit kažu da ipak nisu sigurni u to šta uzrokuje topljenje leda.Naučnici sa univerziteta Svonsi i Aberistvit kažu da imaju dokaze da se glečeri tope brže od očekivanog. Jedan od razloga je to što brže topljenje njihove površine doprinosi topljenju i njihove unutrašnjosti.

Stanje jezgra glečera meri se tako što se ispod leda baca eksploziv, a zatim analiziraju rezultati. Pretprošle nedelje, naučnici su primetili da se na severozapadu Grenlanda odlomio komad od oko 260 kvadratnih kilometara – najveći na Arktiku u poslednjih pola stoleća.

Topljenje leda odgovorno je za 60 odsto povećanja nivoa mora u svetu, dok ostatak otpada na ekspanziju vode kada se zagreva.

U međuvremenu, period od januara do juna bio je najtopliji u poslednjih 150 godina. Meteorolozi kažu da je u tom periodu 17 zemalja zabeležilo rekordne temperature, više nego ikada pre.

Većina naučnika smatra da su za to krivi ugljendioksid i drugi takozvani „gasovi staklene bašte“, koje ispuštaju termoelektrane, motori sa unutrašnjim sagorevanjem i drugi industrijski i privatni izvori.

Pročitajte i ovo...