Home VestiBiznis & Finansije Nepotpun nacrt Zakona o zaštiti potrošača

Nepotpun nacrt Zakona o zaštiti potrošača

by bifadmin

Na zahtev Narodne banke Srbije iz nacrta Zakona o zaštiti potrošača povučena je direktiva o potrošačkim kreditima, odnosno finansijskim uslugama, što znači da će banke i dalje moći jednostrano da menjaju uslove iz ugovora i da eventualne promene kamata neće morati unapred da dogovaraju sa klijentima.

Ne zna se da li će u ovom obliku zakon biti usvojen u Skupštini zavisi ali nacrt sigurno ide na Vladu bez dela o finansijskim uslugama.

U vodećim organizacijama za zaštitu potrošača oštro su reagovali na povlačenje ove direktive iz nacrta zakona. Jedna od najvećih novina koju je Zakon o zaštiti potrošača trebalo da donese je, kažu, upravo regulisanje potrošačkih kredita.

„U Srbiji ne postoji propis koji reguliše prava potrošača u odnosu sa bankama i finansijskim institucijama, niti mi imamo zakon o potrošačkim kreditima. To znači da će naši građani i dalje biti nezaštićeni u pogledu promena kamata ili jednostranih izmena uslova iz ugovora, a na taj način naša država zapravo omogućava bankama da kod nas rade ono što ne mogu u zemljama iz kojih dolaze“, objasnio je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).Papović je najavio i da će on i potpredsednik NOPS-a, Zoran Nikolić, zbog toga podneti ostavke na članstvo u ministrovom Savetu za zaštitu potrošača.

Na pripremi ovog propisa inače radi se već tri godine, a usvajanje u Skupštini očekuje se do kraja oktobra. Proces izrade zakona je sa dva miliona evra finansirala Evropska unija.

Pročitajte i ovo...