Home VestiBiznis & Finansije Srbija manje konkurentna od Crne Gore, Albanije i Makedonije

Srbija manje konkurentna od Crne Gore, Albanije i Makedonije

by bifadmin

Na listi globalne konkurentnosti, Slovenija je ove godine izgubila osam mesta i nalazi se na 45. mestu od 139 analiziranih zemalja. Po izveštaju WEF-a Hrvatska je takođe potonula na 77. mesto, što je pad od pet mesta u odnosu na prošlu i čak 16 mesta u odnosu na 2008. godinu. Po toj listi, Hrvatska je manje konkurentna od Crne Gore koja je na 49. mestu. Slede je Makedonija (79. mesto), Albanija (88.), Srbija (96.), te BiH (102.).

Gledano šire od Balkana, listu predvodi Švajcarska, sa indeksom konkurentnosti 5,63. Na drugom i trećem mestu su Švedska i Singapur, koji su u poslednjih godinu dana zamenili pozicije na listi. SAD su pale na četvrto sa drugog mesta, Njemačka je peta, a Japan šesti. Slede Finska, Holandija, Danska i Kanada. Na začelju liste je Čad sa indeksom konkurentnosti 2,73 a tik iznad su Angola i Burundi na 138., odnosno 137 mestu.

A sad malo o metodologiji – Svetski ekonomski forum konkurentnost meri prateći 12 faktora, uključujući rad institucija, infrastrukturu, makroekonomsko okruženje, efikasnost tržišta, tržište rada, razvoj finansijskog tržišta, veličinu tržišta. Izveštaj se radi na bazi dostupnih podataka i rezultata anketiranja direktora kompanija. Ove godine ispitano je ukupno 13.500 direktora vodećih kompanija iz 139 zemalja.

Mnoge balkanske zemlje već godinama imaju pad na ovoj listi, osim Crne Gore koja se popela za 13 mesta. Hrvati za ovu situaciju ne krive globalnu ekonomsku krizu već „opću društvenu upravljačku krizu koje se ponajprije odnosi na državne institucije“. POdručja u koijma Hrvati najgore stoje suefikasnost tržišta roba i rada, inovativnost, veličina tržišta, poslovna sofisticiranost, finansijsko tržište i institucije, dok su najkonkurentniji u makroekonomskoj stabilnosti, visokom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i infrastrukturi.

Slovenski mediji procenjuju da je padu njihove konkurentnosti doprinela odluka Pahorove vlade koja se u prošloj godini više bavila socijalnim pitanjima nego pitanjem strukturnih promena u privredi, a uz to i dosadašnje protivljenje sindikata sprovođenju penzione reforme.WEF je Sloveniji dao slabije ocene i zbog nefleksibilnosti poslodavaca prilikom zapošljavanja i otpuštanja radnika usled sadašnjeg zakonskog uređenja tog područja.

Srbija je zabeležila nešto manji pad, od tri mesta, ali to nije za utehu s obzirom na činjenicu da je od nje u regionu gora jedino BiH.

Pročitajte i ovo...