Home VestiBiznis & Finansije Srbija pala po ekonomskim slobodama

Srbija pala po ekonomskim slobodama

by bifadmin

Srbija je po kriterijumu ekonomskih sloboda zauzela 97. mesto na listi Frejzer instituta u Kanadi. U suštini, u konkurenciji ex Yu republika, konkurentniji smo jedino od BiH, jer jeSlovenija na 61. mestu, Crna Gora na 66, Hrvatska na 87, Makedonija 72. mestu, dok jeBosna i Hercegovina na 111. mestu.

Institut Frejzer rangira zemlje po ekonomskim slobodama na osnovu 42 mere, a glavni kriterijumi su veličina vlade, zakonska struktura i bezbednost imovinskih prava, pristup stabilnoj valuti, sloboda trgovine sa inostranstvom, regulacija kredita, rad, poslovanje i slobodna konkurencija.

Globalno posmatrano, kako je saopšteno, ekonomske slobode u svetu su u padu. Hong Kong je i dalje u toj oblasti na prvom mestu u svetu, a slede Singapur, Novi Zeland i Švajcarska.Na dnu liste po ekonomskim slobodama su Venecuela, Angola, Mjanmar i Zimbabve.

Za razliku od mnogih drugih delova sveta, nivo ekonomskih sloboda u većem delu jugoistočne Evrope nije opao zbog ekonomske i finansijske krize. Međutim, jedine zemlje jugoistočne Evrope koje se nalaze među prvih 50 u svetu su Bugarska, koja je 36, na osnovu ukupne ocene 7,31, i Albanija, koja za zauzela 48. mesto sa ocenom 7,18. Obe države napredovale su pet mesta u indeksu ESS 2010.

Dok je jedan deo balkanskih država doživeo skok na listi, četiri zemlje jugoistočne Evrope -Bosna i Hercegovina, Grčka, Rumunija i Srbija, pale su u indeksu ESS.Grčka je pala jedno mesto, na 60, sa ocenom 6,95. BiH, zemlja koja najviše zaostaje u regionu, pala je sedam mesta, na 111. mesto, sa ukupnom ocenom 6,03.Ekonomske slobode takođe su zabeležile pad u Rumuniji, koja je bila pogođena globalnom finansijskom i ekonomskom krizom ubrzo nakon što je ona počela da se širi, krajem 2008. godine. Zemlja je pala devet mesta, na 85. mesto, sa ocenom 6,58.Srbija je pala deset mesta, na 97. mesto, na osnovu svoje ocene 6,31, što je druga najniža ocena u regionu posle BiH.

Pročitajte i ovo...