Home VestiBiznis & Finansije NIN i Blic pozivaju Vladu da ne oporezuje tako rigorozno građane

NIN i Blic pozivaju Vladu da ne oporezuje tako rigorozno građane

by bifadmin

Zbog izmena Zakona o porezu na imovinu nezadovoljni građani najavljuju da, iako su do sada bili redovne platiše, ubuduće porez na imovinu neće plaćati. Ne zato što su protiv ove vlasti, već zato što nemaju novaca. U ime svojih čitalaca, NIN i „Blic“ zato pozivaju Ministarstvo finansija i Vladu da odustanu od najavljenih izmena i hitno predlože nova rešenja za popunjavanje državne kase.

Novci.rs prenose komentare sa sajta Blica, gde građani predlažuda se poresko razgraničenje vrši prema broju kvadratnih metara na jednog člana domaćinstva. Na primer: do 20 kvadrata po članu domaćinstva bilo bi oslobođeno poreza, od 20 do 30 kvadrata oporezovalo bi se po minimalnoj stopi, a preko 30 i više kvadrata po članu poreska stopa bi rasla progresivno. Na taj način, tvrdi jedan čitalac ne porodice ne bi uopšte plaćale porez na imovinu, a tajkuni sa vilama od 400 do 500 kvadrata plaćali bi po nekoliko hiljada evra.

Ekonomista Goran Nikolić predlaže da umesto 10.000 dinara poreski kredit iznosi 20.000 dinara. Tada bi vlasnik novog stana vrednog 60.000 evra i poreskom osnovicom od 24.000 dinara plaćao porez od 4.000 dinara. „Za bogataše oslobođenje od 20.000 dinara neće značiti gotovo ništa, ali za srednji sloj nije svejedno da li plaćaju četiri ili 14.000 godišnje“, kaže Nikolić.

Predložene izmene poreza na imovinu zatno će podići iznose koje prosečan obveznik treba da plati, najteže će pogoditi krhki srednji sloj, dok će one zbog kojih je navodno uveden, grupu najbogatijih, pogoditi znatno manje.

Pročitajte i ovo...