Home VestiBiznis & Finansije Predstavljena treća Siva knjiga

Predstavljena treća Siva knjiga

by bifadmin

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) promovisala je ovogodišnju Sivu knjigu, u kojoj se nalaze kritike i lista najlošije kotiranih ministarstava po pitanju sprovođenja reformi.

Treća po redu NALED-ova SIva knjiga pokazuje da Srbija i dalje zaostaje u sprovođenju reformi propisa. Od 75 prikupljenih najrelevantnijih predloga iz 2008. godine, Vlada RS je do danas potpuno prihvatila samo šest, a delimično sprovela još njih deset.

Govoreći na promociji Sive knjige, Lu Brefor, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji istakao je da je u našoj zemlji u narednom periodu imperativ smanjiti nezaposlenost. „Stvaranje pozitivne ekonomske klime za otvaranje novih radnih mesta može doći samo zahvaljujući razvijenom privatnom sektoru, i to prevashodno malim i srednjim preduzećima. Oni su najveći poslodavci i u najrazvijenijim ekonomijama. Danas je ime igre konkurentnost, a kašnjenjem u reformama Srbija dolazi u poziciju da gubi povoljnu startnu poziciju u regionu“, napominje Brefor.

Na NALED-ovoj Sivoj listi ove godine našli su se Ministarstvo trgovine i usluga, koje je po međunarodnom rangiranju 138. od 139 zemalja u pogledu raširenosti monopola, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, zbog otežanog dobijanja građevinskih dozvola, kao i ministarstva poljoprivrede, ekonomije i regionalnog razvoja i finansija.

Pročitajte i ovo...