Home VestiBiznis & Finansije U Grčkoj počinje privatizacija

U Grčkoj počinje privatizacija

by bifadmin

Kako bi se izvukla velikih dugova u koje je zapala Grčka je odobrila privatizaciju u nekoliko državnih kompanija, počev odOTE telekom i Hellenic Postbank. Ova država ima 20 odsto udela u OTE telekomu ali može proda 10 odstoDeutsche Telekom-u koji već poseduje učešće od 30 odsto.

Kabinet grčkog premijera juče je objavio da će država prodati svoj udeo u Hellenic Telecommunications Organization, Public Power Corp SA i Hellenic Postbank, čija trenutna vrednost na tržištu akcija je 2,1 milijardi evra. Ove pare ići će u fond koji će biti napravljen za sve prihode od privatizacije. Očekuje se da najveći prihod fonda bude obezbeđen od prodaje 35 milijardi evra vrednih nekretnina u državnom vlasništvu.

Da podsetimo, plan grčke vlade je da do 2015. godine od privatizacije pribavi 50 milijardi evra, a da bi to uspela mora se odreći i udela u lukama Pirej i Solun, kao i u kompaniji Solun vode. Grčka ovo radi na insistiranje Brisela kako bi dokazala EU i vodećim finansijskim institucijama da može sama smanjiti svoj dug, ali i zato što bi stabilizacijom stekla mogućnost za pomoć MMF-a od 12 milijardi evra.

Papandreuov kabinet je takođe najavio budžetska rezanja od oko 2,8 odsto BDP-a, pa ćemo videti da li će deficit biti kao što ga je Evropska komisija predvidela – 9,5 odsto BDP-a, što je tri puta veće od evropskog limita. Dug ove godine može narasti na 158 odsto BDP-a a naredne čak na 166 odsto. Više o ovome pročitajte na sajtu Bloomberg.

Pročitajte i ovo...