Home VestiBiznis & Finansije Italijanski fudbaleri ulažu u državne obveznice

Italijanski fudbaleri ulažu u državne obveznice

by bifadmin

Usred turbulencija u italijanskoj ekonomiji i velike zaduženosti ove zemlje pojavila se nova slamka spasa – sportisti milioneri. Naime, udruženje italijanskih fudbalera ohrabruje svoje članove da se pridruže kupovini državnih obveznica.

Gardijan komentariše da nije poznato da li je ovde u pitanju „žica za biznis“ ili altruizam fudbalera, ali i da njihovi napori ne mogu da odmognu zemlji iz koje se povlače strani investitori. Damiano Tommasi, bivši igrač, sada direktor Fudbalskog udruženja Italije, poslao je pismo članovima udruženja u kojem ih ohrabruje da kupuju italijanske obveznice, sa namerom da fudbaleri „budu za primer ostalima“.

On kaže da su reakcije na pismo bile pozitivne i da očekuje povećanu kupovinu obveznica ove nedelje. „Udruženje će samo da kupi obveznice u vrednosti od 100 000 evra, od novca njegovih članova“, tvrdi Tommasi.

Ova odluka doneta je pošto su investitori odlučili da je italijanski dug rizičniji nego ikada do sada, i kada je u petak Italija morala da plati prinos od 7,8% na dvogodišnje obveznice.

Zato su u ponedeljak banke spustile svoje takse kao odgovor na kampanju za kupovinu obveznica. Još jedan razlog za ovu odluku banaka bio je apel italijanskog preduzetnika Đulijana Melanija na stanovništvo da se uključi u kupovinu obveznica na celoj stranici lista Korijere de la Sera.

Ovo svakako nije samo patriotski akt, jer obveznice nose visoke prinose, pa Tommasi komentariše da je investiranje u obveznice znatno manje sumnjiv posao od mnogih šema u koje su fudbaleri ranije ulagali novac.

Poziv da Italijani postanu vlasnici sopstvenog duga ima i svoje makroekonomsko opravdanje jer su zemlje u kojima su vlasnici duga sopstveni građani mnogo manje izložene hirovima tržišta od onih zemalja gde je sav dug u rukama spoljnih investitora.

Pročitajte i ovo...