Home VestiBiznis & Finansije Australija nova obećana zemlja za emigrante iz Evrope

Australija nova obećana zemlja za emigrante iz Evrope

by bifadmin

Kao i početkom prošlog veka, i danas siromašni Evropljani napuštaju kontinent u nadi da će na drugom mestu naći bolji život. Ove godine su stotine hiljada Portugalaca, Grka i Iraca napustili Evropu.  

Gardijan piše da su Grci najviše išli u Australiju, a prema službenoj statistici 50.000 Iraca otišlo je u SAD i Australiju. Najmanje 10.000 Portugalaca otišlo je u naftom bogatu Angolu, a osim ove afričke republike i bivša portugalska kolonija Brazil do polovine ove godine zabeležila je porast prijavljenih stranaca od 50 odsto, na 1,47 miliona.

Gardijanovi novinari su razgovarali sa mnogim Evropljanima koji su već otišli i sa onima koji planiraju da odu i saznali koje su u ovoj eri obećane zemlje za emigrante. Najčešće rute su Lisabon – Ruanda, Dablin – Pert i Barselona – Buenos Ajres. Portugalci međutim idu i u druge bivše kolonije, poput Mozambika. Na pitanje zašto odgovaraju da je tamo lakše naći posao nego u Portugalu. U Irskoj je jedan fudbalski klub izgubio osam od 15 igrača u poslednjih godinu i po. Ovo međutim nije klimaks krize, stručnjaci veruju da će stroge mere štednje još više ljudi naterati na promenu adrese. I kontinenta. Samo za Irsku se procenjuje da će sledeće godine izgubiti 75.000 ljudi, odnono emigranata.

Iz Grčke je već 2010. godine emigrirao 1.21 milion stanovnika, odnosno 10,8 odsto populacije i to uglavnom u Nemačku, Ausrtaliju, Kanadu, Albaniju, Tursku, Izrael i Belgiju. Ovo su uglavnom bili visokoobrazovani Grci, što je nanelo još veću štetu njihovoj ekonomiji, jer je primera radi ova zemlja samo u jednoj godini ostala bez 9,4 odsto lekara.

Pročitajte i ovo...