Home VestiBiznis & Finansije Izvršena prva privatizacija u 2012.

Izvršena prva privatizacija u 2012.

by bifadmin

Svečanim potpisivanjem ugovora akcionara između Republike Srbije i Javne razsvetljave d.d. iz Ljubljane izvršena je privatizacija Elektroizgradnje iz Bajine Bašte. Javna razsvetljava d.d. iz Slovenije je, kupovinom vrednom nešto manje od 730,000.00 evra postala vlasnik 70,43% paketa akcija, koje je imala Vlada Republike Srbije u toj firmi.

Javna razsvetljava d.d. će u narednih tri godine kroz dokapitalizaciju investirati u Elektroizgradnju dodatnih 600,000.00 evra. Prvi ugovor o privatizaciji u 2012-toj su potpisali u ime Agencije za privatizaciju g. Vladislav Cvetković a u ime Javne razsvetljave d.d. izvršni direktor g. Stanko Furlan uz prisustvo ambasadora Republike Slovenije u Srbiji, njegove ekselencije g. Franca Buta.

Ova kompanija prihvatila je osnovne i dodatne obaveze iz socijalnog programa. Trajanje dopunskog socijalnog programa produžava se na 4 godine od datuma preuzimanja preduzeća iz Bajine Bašte i u tom periodu neće moći da bude otpuštanja viška radnika, dok odstupanja od dogovora može biti samo uz saglasnost reprezentativnog sindikata i uz stimulativnu otpremninu, znatno veću od zakonskog minimuma. Ugovorom je definisano i da u narednih pet godina ne sme da se menja program i obim proizvodnje i da novi vlasnik mora da isplaćuje zarade i ostale naknade na zatečenom nivou, uz uvođenja dodanih beneficija kao što su sistem nagrađivanja i edukacije.

Pročitajte i ovo...