Home VestiBiznis & Finansije Kina zadovoljna Obaminim kandidatom

Kina zadovoljna Obaminim kandidatom

by bifadmin

Iz Pekinga su stigle pozitivne reakcije na predstavljanje američkog kandidata za mesto predsednika Svetske banke, lekara koreanskog porekla Džim Jong Kima.

Pekinška novinska agencija Sinhua prenosi uglavnom pozitivne izjave kineskih zvaničnika na pomalo neočekivani izbor Bele kuće. Prethodnih dana vodeći svetski mediji sveli su listu potencijalnih američkih kandidata za mesto predsednika Svetske banke, koje će ostati upražnjeno u junu, na imena nekoliko ekonomista i političara. U petak, pred isticanje konačnog roka za isticanje kandidature, predsednik SAD Barak Obama je javnosti predstavio dr Džim Jong Kima, koji je tranutno zapsolen kao načelnik odeljenja za istraživanej i suzbijanje HIV pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.


Kineske reakcije odnose se uglavnom na Jong Kimovo neamerićko poreklo, kao i to što po struci nije bankar ili političar, već „ličnost koja je demonstrirala da će poštovati zahteve sveta koji se razvija, spremna da zauzme vodeću ulogu u instituciji koja pomaže globalnom smanjivanju siromaštva“. Ipak, kroz izjave se prenosi i deo neslaganja sa politikom da na čelu Svetske banke još od njenog osnivanja sedi jedan Amerikanac, pa zvanični Peking još uvek nije potvrdio da li će svoj glas dati Jong Kimu ili nekom od preostalih dvoje kandidata, Kolumbijcu Hoseu Antoniju Okampu ili Nigerijki Ngozi Okondžo-Iveali.

Pročitajte i ovo...