Home VestiBiznis & Finansije Baroso za bankarsku uniju

Baroso za bankarsku uniju

by bifadmin

Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso predlaže da svih 27 zemalja članica EU stave svoje najveće banke pod kontrolu jedinstvenog supervizora.

Države unutar EU moraju da preduzmu veliki korak ka većoj integraciji i formiranju bankarske unije, a sada je pogodan trenutak za to jer postoji mnogo veća svest o značaju ujedinjavanja, pogotovo u evrozoni“, naglasio je Baroso u najnovijem intervjuu za „Financial Times“. Plan za stvaranje bankarske unije obuhvata objedinjavanje depozita na nivou čitave EU i kreiranje zaštitinih fondova koji bi ulivali dodatnu sigurnost za bezbedno funkcionisanje finansijskih institucija. Ukoliko sastav evrozone ostane nepromenjen, do formiranja bankarske unije moglo bi da dođe već početkom 2013. godine.


Međutim, među protivnicima ovakve ideje nalazi se i britanski ministar finansija Džordž Ozborn, koji insistira da Velika Britanija ne bude deo ovakvog integrisanja, da ne bi njeni poreski obveznici morali da plaćaju za rekapitalizovanje banaka evrozone, ali i da banke sa ostrva ne bi potpale pod nadzor jedinstvenog supervizora. Britanski premijer Kameron je nedavno zatražio garancije od Barosa da eventualno stavranje bankarske unije neće negativno uticati na delovanje jedinstvenog EU tržišta.

Pročitajte i ovo...