Home VestiBiznis & Finansije Na listi zemalja sa najvećom nezaposlenošću i Francuska

Na listi zemalja sa najvećom nezaposlenošću i Francuska

by bifadmin

Od početka krize izgubljeni su milioni poslova, a sa ovako sporim oporavkom teško da će biti nadoknađeni. Samo u SAD je 8,3 miliona ljudi ostalo bez posla a do sada se 43 odsto njih opet zaposlilo. CNBC je sastavio listu 10 jakih svetskih ekonomija sa najvećom nezaposlenošću, i na njenom prvom mestu nije Španija već Južna Afrika.

U ovoj afričkoj zemlji stopa nezaposlenosti je 24,7 odsto, međutim ovo nikoga ne iznenađuje, tamo je još od 1997. godine nezaposlenost preko 20 odsto.

Druga je Španija koja ima stopu nezaposlenosti 21,6 odsto i veoma slab rast BDP-a, od 0,7 odsto. Smanjenje broja zaposlenih rezultovalo je smanjenjem potrošnje, što ima negativne efekte na rast španskog BDP-a. Ali otpuštanjima još nije kraj. U prvom kvartalu ove godine javni sektor je smanjio broj zaposlenih za 32 000.

Na neslavnom trećem mestu nalazi se Grčka sa stopom od 17,7 odsto i padom BDP-a od skoro sedam procenata. Recesija je ovde svakog petog čoveka ostavila bez posla a mladi ni ne pomišljaju da će imati tu sreću da nađu kakav-takav posao. Više od polovine mladih nema posao. Ovakva situacija imala je veoma negativan psihološki uticaj na Grke, stopa samoubistava skočila je za 40 odstou prvoj polovini 2011.

Sledeća PIGS zemlja na ovoj listi je Irska sa nezaposlenošću od 14,4 odsto, i istim rastom poput Španije. Visoka nezaposlenost tera Irce da se vraćaju u škole ili da idu u inostranstvo. Procenjuje se da je samo veliki broj emigranata sprečio Irsku da zabeleži visoku nezaposlenost poput Španije.

Peti je Portugal sa stopom nezaposlenosti od 12,7 odsto i negativnim rastom BDP-a, mada je u prvom kvartalu ove godine nezaposlenost tamo skočila na 14,9 odsto a nezaposlenost mladih na 36,2 odsto. Zbog mera štednje Portugalu je teško da otvara nova radna mesta.

Na sledećim mestima su Iran sa 11,5 odsto zbog sankcija koje mu je nametnuo zapad, Kolumbija (10,8 odsto) ali ona ima rast BDP-a od skoro šest odsto, Turska (9,8 odsto) u kojoj zapošljavanje ne prati veliki privredni rast (rast BDP-a od 8,5%), posebno ne zapošljavanje žena koje čine samo 29 odsto radne snage, Poljska sa stopom nezaposlenosti od 9,6 odsto, u kojoj su nezaposlenost povećali pomeranje starosne granice za penziju i bejbi bum osamdesetih, i deseta je Francuska sa 9,3 odsto nezaposlenih u prošloj godini, sada već deset odsto.

Pročitajte i ovo...