Home VestiBiznis & Finansije Svetska banka o Balkanu: Smanjiti postojeće dugove

Svetska banka o Balkanu: Smanjiti postojeće dugove

by bifadmin

Vlade centralnog Balkana moraju da konsoliduju svoje javne finansije i smanje postojeće dugove kako bi izbegle dodatne probleme finansiranja u trenutku usporavanja njihovih ekonomija, kaže se u najnovijem izveštaju Svetske banke.

Ekonomije Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Kosova i Bosne mogu da očekuju prosečan rast od 1,1 % u ovoj godini i 2,6% u 2013. godini, predviđa izveštaj Svetske banke. U njemu piše da je finansijska industrija u ovom regionu „relativno dobro pozicionirana“ da izdrži eventualne šokove prouzrokovane krizom u Grčkoj. „Pomenute zemlje moraju da se poduhvate velikih fiskalnih reformi ukoliko žele da preokrenu postojeću dinamiku rasta državnih dugova i izbegnu probleme sa finansiranjem u skorijoj budućnosti“, kaže se u izveštaju.

Region Balkana zavisan je od zemalja zapadne Evrope kada je u pitanju njegov ekonomski razvoj, a sada se suočava i sa smanjenim izvozom, kao i pooštrenim kriterijumima bankarskih kredita, usled strahovanja od posledica finansijske krize u neposrednom komšiluku. U izveštaju se navodi da sve vlade zemalja koje aspiriraju učlanjenju u EU moraju da zahtevaju od vodećih banaka, kao što su austrijska Erste grupacija ili italijanska Intesa Sanpolo da bolje „izgrade svoje lokalne zaštitne sisteme“, kako bi finansijska industrijau regionu ostala imuna na negativne uticaje iz Grčke.

Pročitajte i ovo...