Home VestiBiznis & Finansije Bajron Vien predviđa ekonomski kolaps zapadne Evrope

Bajron Vien predviđa ekonomski kolaps zapadne Evrope

by bifadmin

Bajron Vien, potpresednikBlackstone Advisory Partners u svom novom blogu tvrdida je razgovarao sa najpametnijem čovekom u Evropi, o kome piše već deceniju ne pominjući njegovo ime, koji „ume da predvidi ekonomske trendove“ i koji smatra da će veliki dugovi uništiti zapadnu civilizaciju.

Najpametniji čovek u Evropi već godianama govori da će akumulacija duga biti kraj razvijenog sveta. Fiskalni stimulansi više ne rade svoj posao a centralne banke širom sveta postaće nemoćnije da spašavaju ekonomije. Za sada nas samo trikovi vladajućih struktura održavaju na ivici katastrofe, ali to neće dugo trajati, smatra on.

„Ovde vlada uverenje da je Evropska unija dobra ideja. Evropske zemlje su se ujedinile da bi mogle da se takmiče sa SAD i Azijom, to je bila ekonomska odluka. Međutim, nije bilo kontrole bankarskog sistema što se sada može uspostaviti unijom banaka“, misli on, i dodaje da bi sada trebalo sve centralne banke sveta da nastave da štampaju novac što bi dovelo do inflacije – inflacija je cena koju moramo platiti za rast. On predviđa i da će se francuski deficit pogoršatiako Oland sprovede svoja izborna obećanja (verovatno misli na smanjivanje starosne granice za odlazak u penziju i povećanje minimalca).

U ovakvoj situaciji dobro pitanje je šta uraditi sa svojim novcem? Ulagati u kompanije ne, jer svi beleže loš povraćaj investicija, možda bi trebalo kupovati energetske zalihe jer je dobro imati opipljiv posed. ako pak želite da ulažete on vam predlaže IBM i Apple, kao i neke švajcarske multinacionalke.

Pročitajte i ovo...