Home VestiBiznis & Finansije Grčka ostrva na prodaju, birokratija rasteruje kupce

Grčka ostrva na prodaju, birokratija rasteruje kupce

by bifadmin

Teška vremena i porez na imovinu nametnut od strane trojke (MMF, ECB i EK) naterali su Grke da prodaju svoje posede, pa i čitava ostrva. Kupce je međutim malo teže naći zbog velikih birokratskih procedura lokalnih vlasti.

Privatni vlasnici ostrva udvostručili su ponudu istih na tržištu. „Pre ove krize uvek se prodavalo između šest i 10 ostrva međutim sada je u ponudi skoro 20“, kaže Kris Krolov, direktorPrivate Islands, kanadske kompanije specijalizovane za prodaju ostrva širom sveta.

Cene ovih ostrva kreću se od 1,5 milion evra do 150 miliona koliko traže vlasnici većih i poznatijih ostrva.

Čak i oni koji nisu mnogo osiromašili ne mogu više da plaćaju porez na svoje posede. „Novi porez nametnut u okviru mera štednje vezao je ruke onim zemljoposednicima koji su novac investirali u nepokretnu imovinu, i oni nemaju od čega da plate ogromne svote novca“. Oni koji plaćaju kredit na koji ide velika kamatna stopa (kao i svuda u Grčkoj) prodaju jeftino svoje posede.

Kupce međutim plaši grčka birokratija – i kada kupite ostrvo mogu da prođu decenije dok ne dobijete dozvolu da na njemu gradite, kaže Krolov.

Pročitajte i ovo...