Home VestiBiznis & Finansije MAT: U maju zarade pale za 5,5% u odnosu na april

MAT: U maju zarade pale za 5,5% u odnosu na april

by bifadmin

U novom broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) piše da u majunije potvrđen aprilski nagoveštaj oporavka industrijske proizvodnje već je zabeležen desezonirani padza 0,9%, pa je proizvodnja ponovo manja nego na početku ove i u poslednjem kvartalu prethodne godine.U spoljnotrgovinskoj razmeni zabeležena je visoka međugodišnja stopa rasta izvoza, mada je ona posledicai prošlogodišnje niske baze.

U maju su povoljne tendencije u prometu robe u trgovini na malo iz marta 2012. nastavljene prema originalnimpodacima, a prekinute prema desezoniranim podacima. Ovo, međutim, treba uzeti s rezervom. Realan promet jeporastao za 3,3% prema originalnim podacima, a opao za 2,1% prema desezoniranim podacima. On je, međutim,bio manji od proseka 2011. godine za 1,9% prema originalnim podacima, a veći od tog proseka za 1,0% premadesezoniranim podacima.

U spoljnotrgovinskoj razmeni zabeležena je visoka međugodišnja stopa rasta izvoza, mada je ona posledicai prošlogodišnje niske baze. Pri međugodišnjem kumulativnom poređenju, i dalje uvoz i deficit rastu, dok je izvozmanji. Izvoz gvožđa i čelika i obojenih metala presudno je uticao na stagnaciju ukupnog izvoza.

Zarade su u maju i nominalno i realno opale. Isplaćena prosečna zarada od 40.442 dinara nominalno je manjaza 4,2% i realno za 5,5% u odnosu na april. Masa isplaćenih neto zarada nominalno je manja za 2,3% i realno za3,7%. U javnom sektoru promene zarada u odnosu na april gotovo da nema. U periodu januar–maj nominalni porastprosečnih neto zarada iznosi 11%, a realan rast oko 7%.

Inflacija je znatno ubrzana u maju 2012. Iznela je 1,4% na mesečnom, 4,1% na godišnjem i 3,9% na međugodišnjemnivou. Na međugodišnjem nivou bila je, doduše, manja od postavljenog cilja, za 0,4 procentna poena.U strukturi inflacije istakao se porast cena prehrambenih proizvoda i na mesečnom i na godišnjem nivou (svežepovrće), a porast cena neprehrambenih proizvoda bez energije na međugodišnjem nivou (poskupljenje uvoznihproizvoda za održavanje rutinske higijene stana usled slabljenja dinara).

Pročitajte i ovo...