Home VestiBiznis & Finansije Obama za veću kontrolu vlasnika oružja, Romni protiv

Obama za veću kontrolu vlasnika oružja, Romni protiv

by bifadmin

Skoro nedelju dana posle masakra na bioskopskoj projekciji u Koloradu, američki predsednik Obama izjavio je da je neophodno da se promeni dosadašnja politika prodaje oružja u SAD. Njegov protivkandidat u predizbornoj trci, republikanac Mit Romni, protivi se izmenama zakona i drugog amandmana američkog ustava koji svakom Amerikancu pruža pravo da nosi oružje.

U izbornoj godini svako pozivanje na promenu ustaljenih zakona i vrednosti u SAD može skupo koštati predsedničke kandidate, pa politički analitičari veruju da najnoviji Obamin potez, iako dolazi neposredno posle stravičnog događaja u Koloradu, neće naići na odobravanje većeg dela nacije. Predsednik Obama izjavio je juče da je neophodno izmeniti propise i pooštriti kontrolu prodaje i izdavanja vatrenog naoružanja, kako ubuduće „osuđivane i mentalno bolesne osobe ne bi imale omogućen lak pristup oružju“.


Iako se trenutno nalazi s druge strane Atlantskog okeana Mit Romni je odmah uzvratio rečima da tradicionalne američke vrednosti i prve amandmane Ustava ne bi trebalo menjati ni po koju cenu, jer oni garantuju slobodu pojedinaca. Romni smatra da potencijalne izmene propisa o naoružanju ne bi sprečile incident poput onog koji se desio u mestu Aurora u Koloradu, te da je to izolovan slučaj psihički poremećenog pojedinca.

Pročitajte i ovo...