Home VestiBiznis & Finansije Primena Šengena usporava prevoz robe na jugu Hrvatske

Primena Šengena usporava prevoz robe na jugu Hrvatske

by bifadmin

Kada za godinu dana počne primena šengenskog režima u Hrvatskoj planiranim neumskim koridorom neće moći prolaziti roba vrednosti iznad 10.000 evra i žive životinje. One će morati da se prevoze trajektnom linijom Ploče-Trpanj, odlučili su Ministarstvo saobraćaja i lokalne i regionalne vlasti.

Vožnja na spomenutoj trajektnoj liniji traje čak 50 minuta. Cena karte za automobil u jednom smeru je 138 kuna (2 100 dinara) plus putnici, a za kamion iznosi više od 1050 kuna (16 000 dinara), samo u jednom smeru. Gužve za ulazak na trajekt su ogromne, jer se njime putuje i na Korčulu, najnaseljenije hrvatsko ostrvo. Pelješki put je uzak i nespreman za pojačan saobraćaj.

Prijevoz školjki i ribe postaće skupa avantura o kojoj niko, čini se, nije vodio računa.

Iz Ministarstva su predlagali novu trajektnu liniju Komarna-Brijesta kao bržu i jeftiniju, no nije prihvaćena jer je ne dopušta lokalna vlast. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić gostujući u Dnevniku HTV-a još je jednom pozvao lokalne zvaničnike da razmisle i prihvate ovu najisplativiju trajektnu liniju.

Iz Udruge Pelješki most tvrde da su lokalni čelnici, koji su prisustvovali sastanku na kom je ovo odlučeno, izabrali najgore moguće rešenje. Oni tvrde kako Trpanj ne može podneti ni dosadašnji saobraćaj i da će pelješki put postati put smrti.

Pročitajte i ovo...