Home VestiBiznis & Finansije Špigl: Bolan poraz Merkelove na samitu

Špigl: Bolan poraz Merkelove na samitu

by bifadmin

Angela Merkel je na iscrpnom sastanku tokom samita pristala na privremeni fond za spašavanje evrozone, na šta je kasnije pristao i Bundestag. Nemački mediji ovo vide kao slamanje čelične volje kancelarke u korist Španaca i Italijana. Mario Monti je bio toliko zadovoljan ishodom, piše Špigl, da je čak govorio o fudbalu i veselio se što je Italija pobedila Nemačku u polufinalu Eura 2012.

Ovaj časopis Montijevu pobedu nad Merkelovom poistovećuje sa uspehom italijanskog fudbalera Maria Balotelija koji je slomio nemačku odrbanu i dao dva gola Nemcima. Drugi Mario, Monti, imao je pomoć španskog premijera Marijana Rahoja u obezbeđivanju lakšeg pristupa sredstvima iz fonda za spašavanje evrozone, Evropskog mehanizma za stabilnost. Drugim rečima, Španija i Italija mogu dobiti pomoć bez pristanka na stroge mere štednje, koje je Merkelova ranije zahtevala.

Špigl piše da je ovo bolan poraz za Merkelovu jer ona nije htela da pravi ustupke južnim Evropljanima. Ali Monti je imao specijalnu taktiku – oni koji su prisustvovali zasedanju kasnije su ispričali medijima da je u trenutku kada je predsedavajući Herman Van Rompej hteo da zaključi sastanak i da objavi medijima da je dogovoren pakt o rastu italijanski premijer besno pitao Rompeja gde je to krenuo. On je tada „zabranio“ da se napusti samit dok se donese odluka o smanjivanju velikih kamatnih stopa za zajmove Italiji. Ova ucena je urodila plodom i iz duela sa nemačkom kancelarkom izašao je kao pobednik. Danski premijer prokomentarisao je da su učesnici samita držani kao „taoci“.

Pročitajte i ovo...