Home VestiBiznis & Finansije Krugman: Evro se može spasti ali nisam siguran za evropski projekat

Krugman: Evro se može spasti ali nisam siguran za evropski projekat

by bifadmin

„Evro je poput bumbara“, tvrdio je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi. „Pravo je čudo prirode jer nikako ne bi trebao leteti, a ipak leti.“ Danas kada se ova valuta jedva održava u vazduhu Dragi je predložio „da bumbar postane pčela“, a Pol Krugman koji piše o ovome se pita da li šta će biti sa projektom EU čak i ako evro preživi.

Transformacija iz bumbara u pčelu značila bi da Unija mora početi da funkcioniše kao ujedinjena zemlja. Primer radi, i Španija i Florida imale su krizu nekretnina, ali je američka savezna država mogla da se osloni na Vašington koji je finansirao socijalna davanja, održavao solventnost banaka i sl. Međutim Španiju u zamenu za pomoć druge države EU uslovljavaju.

Evro je „leteo“ prvih nekoliko godina zahvaljujući procvatu juga Evrope.Stvaranje ove valute uverilo je ulagače da je sigurno ulagati u zemlje poput Grčke i Španije, koje su ranije smatrali riskantnima. U južnoj Evropi je zbog gomilanja tržišta nekretnina došlo do porasta zapošljavanja u građevinskom sektoru iako je proizvodnja bila sve nekonkurentnija.

Međutim sa krizom su poslovi u građevinskom sektoru nestali, a nezaposlenost je naglo porasla. Istovremeno je dohodak opadao – veliki budžetski deficiti uglavnom su rezultat, a ne uzrok krize.

U pokušaju da smire finansijska tržišta pogođenim zemljama nametnute su stroge mere štednje koje su dodatno pogoršale njihovo stanje, a evro je danas na klimavim nogama.

Da bi došlo do preokreta zakonodavci bi morali: (a) sniziti troškove kreditiranja zemalja južne Evrope, (b) evropskim dužnicima dati jednaku priliku da se izvozom izvuku iz problema kao što je Nemačka dobila dok krize nije bilo – dakle u Nemačkoj stvoriti uzlet tržišta kakav je južna Evropa uživala od 1999. do 2007.

Problem je što ovo niko ne želi da učini.

Pročitajte i ovo...