Home TekstoviNove tehnologije Na Antarktiku su nekada rasle palme

Na Antarktiku su nekada rasle palme

by bifadmin

Bušeći na Antarktiku naučnici su otkrili ostatke koji dokazuju da su tamo nekada rasle palme. Ovo će im pomoći u predviđanju klimatskih promena ako se nesmanjenim intenzitetom nastavi emisija ugljen dioksida.

Analizom polena ustanovili su klimatsku sliku Antarktika iz eocenskog doba, pre otprilike 53 miliona godina. Zime su tada bile blage sa temperaturama oko 10 Celzijusa, kao i leta sa temperaturama od 25 stepeni.

Ovo će svakako uticati na jačanje svesti o klimatskim promenama. Eocen je epoha za koju se vezuje efekat staklene bašte i zato je predmet velikog interesovanja naučnika. Rani eocen je bio period velike koncentracije ugljen dioksida i temperatura je porasla za oko pet stepeni, smanjujući razliku u tempetaraturama između polova i ekvatora.

Ekvator je tada imao subtropsku klimu. Ali Antarktik je predstavljao izazov za naučnike. Glečeri tamo postoje 34 miliona godina i izbrisali su skoro sve istorijske ostatke. Tim naučnika je međutim bušio kilometarske rupe da bi došao do ostataka iz eocenskog doba. Jednoćelijski organizmi i polen koji su tamo nađeni pokazuju da pre 53 miliona godina na ovom prostoru ni najoštrije zime nisu imale temperature manje od 10 Celzijusa. U poređenju sa sadašnjim dobom eocen je imao mnogo veću koncentraciju ugljen dioksida u vazduhu i na osnovu toga mogu se vršiti predviđanja kako će se menjati klima na zemlji ako ne smanjimo emisiju ovog gasa.

Pročitajte i ovo...