Home VestiBiznis & Finansije OTP banka ostvarila rezultate bolje od očekivanih

OTP banka ostvarila rezultate bolje od očekivanih

by bifadmin

OTP grupa je u prvoj polovini tekuće godine zabeležila rezultate iznad očekivanih, sa profitom od 53,9 milijarde mađarskih forinti (187,01 miliona evra). Osnovne karakteristike poslovanja u ovom periodu su adekvatnost kapitala iznad potrebne vrednosti, kao i postojana likvidnost banke.

Konsolidovana dobit OTP grupe u prvih šest meseci 2012. iznosi 280,3 miliona evra, dok obračunata dobit u drugom kvartalu iznosi 142,6 miliona evra, značajno više nego u prvom kvartalu. Dobit stranih filijala je ostala značajna i predstavlja 42% kako u drugom tromesečju tako i u prvoj polovini 2012. Banke koje pripadaju OTP Grupi ostvarile su višu adekvatnost kapitala od propisanog minimuma u zemljama u kojima posluju, što govori o stabilnosti OTP grupe. Konsolidovani kapital OTP grupe povećan je za 17,9% u drugom tromesečju. U skladu sa tim i Tier1 je dostigao vrednost od 14,4%. Do kraja juna, samostalna vrednost adekvatnosti kapitala iznosi 18,6% što je za 0,6 % više u odnosu na isti period prethodne godine.


Ukupna vrednost neto zarada van matične Mađarske je takođe povećana, pa je tako u prvoj polovini 2012. ostvareno 117,97 miliona evra, dok je za isti period prethodne godine vrednost zarada iznosila 92,98 miliona evra. U zaradi su najviše doprinele Rusija (77,72 miliona evra) i Bugarska (54,13 miliona evra). Hrvatski i slovački rezultati ostali su dobro izbalansirani dok su gubici OTP banke u Srbiji i Crnoj Gori postepeno smanjeni. Na nivou Grupe, likvidnost se razvija s jedne strane konsolidovanim stopostotnim kreditima/depozitima i likvidnim rezervama koje su dostigle vrednost od 5 milijardi evra krajem juna 2012. godine.

Pročitajte i ovo...