Home VestiBiznis & Finansije Suša i u SAD: osiguravajuće kuće gube milijarde

Suša i u SAD: osiguravajuće kuće gube milijarde

by bifadmin

Industrija osigranja u SAD suočava se sa najvećim gubitkom u sektoru poljoprivrede u svojoj istoriji, zbog posledica najgore suše u poslednjih pedeset godina. Prve procene ukazuju na isplate štete u ukupnom iznosu od 30 milijardi dolara.

Prve procene ukazuju da će ukupan iznos naplate osiguranja poljoprivrednih površina u SAD ove godine iznositi oko 30 milijardi dolara, od toga će više od 18 milijardi morati da bude isplaćeno iz dodatnih, neobezbeđenih fondova, jer prethodno niko nije očekivao ovolike razmere suše. Ovo će biti veliki problem za neke manje osiguravače. Otprilike 4 milijarde dolara od sume koja će biti isplaćena duguju privatne osiguravajuće kuće, dok ostatak „pripada“ državnim kompanijama.


Gari Šnitke, sa Univerziteta u Ilinoisu, upozorava da mnogi osiguravači još uvek nisu svesni obima isplate koji im predstoji, a pune razmere usše znaće se tek na kraju četvrtog kvartala, kada frameri budu pokosili i obrali sva polja. Prema podacima meteorološke službe SAD, ovogodišnjaq suša je pogodila čak 85% nacionalnih zasada kukuruza i 87% polja soje. Među najvećim poljoprivrednim osiguravačima su ćerke kompanija John Deer, Allianz i Wells Fargo.

Pročitajte i ovo...