Home VestiBiznis & Finansije Evropa podržava Obamu, ali ne i evro

Evropa podržava Obamu, ali ne i evro

by bifadmin

Jedanaesto godišnje istraživanje Transatlantski trendovi (američkog i evropskog javnog mnjenja)pokazuje da transatlantska većina i dalje odobrava spoljnu politiku predsednika Baraka Obame i da je Mit Romni uglavnom nepoznat u Evropi.

Transatlantski trendovi su sveobuhvatno godišnje istraživanje američkog i evropskog javnog mnjenja. Ispitivanje je sprovedeno od strane TNS Opinion organizacije između 2.i 27. juna 2012. u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji (po prvi put), Turskoj i 12 zemalja članica EU: Bugarskoj, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Nemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Ono je pokazalo da82% Evropljana ima pozitivno mišljenje o američkom predsedniku. Kada su Evropljani pitani o Mitu Romniju, republikanskom kandidatu, 38% ispitanika je reklo da ne znaju ko je to ili je odbilo da odgovori. 39% je reklo da je njihovo mišljenje negativno, dok se 23% izjasnilo da ima pozitivno mišljenje.

Istraživanje američkog i evropskog javnog mnjenja takođe pokazuje i da, uprkos ekonomskoj krizi, 61 % Evropljana i dalje smatra da je ili će članstvo u EU biti dobro za njihove nacionalne ekonomije. Mišljenje javnog mnjenja je mnogo lošije po pitanju evra, 57% kaže da je evro loš ili bi bio loš za ekonomiju. Na pitanje da li bi njihova zemlja trebalo da napusti evrozonu, čak jedan od četvoro ispitanika u Španiji (27 %) i u Nemačkoj (26%) je odgovorio potvrdno.

52% Evropljana se slaže sa načinom na koji se nemačka kancelarka Angela Merkel suočava sa krizom, ali je i po pitanju njenog rejtinga prisutna jasna podeljenost sever-jug. Odobravanje je visoko u Francuskoj 64%, Nemačkoj 63%, Švedskoj 61%, a najviši stepen neodobravanja je prisutan u Italiji, Španiji i Portugalu, tri zemlje koje su najviše pogođene krizom.

Pročitajte i ovo...