Home VestiBiznis & Finansije Blokirana ponuda Petronasa za preuzimanje Progress Energy Resources

Blokirana ponuda Petronasa za preuzimanje Progress Energy Resources

by bifadmin

Kanada je blokirala ponudu vrednu 5,3 milijardi dolara za preuzimanje nacionalne naftne kompanije Progress Energy Resources od starne malezijskog Petronasa, sa objašnjenjem da ona „neće ekonomski doprineti državi“. Petronas ima 30 dana da uloži žalbu na ovu odluku ili prilagodi svoju ponudu.

Analitičari ocenjuju da ovakav potez u prvi plan izbacuje nespremnost Kanade da privuče strane investicije u ključnim segmentima industrije, a posledica toga može biti i odsutajanje od realizacije dogovora o preuzimanju kompanije Nexen od strane kineskog Cnooc-a za 15,1 milijardi dolara. Ponuda Petronasa dogovorena je još u junu mesecu, a njenim ostvarivanjem ova kompanija stekla bi pristup rezervama gasa u kanadskim regionima Britanska Kolumbija i Alberta, na koje su mnogi energetski giganti još ranije bacili oko. Međutim, pre dva dana iz kanadskog Ministarstva za energetiku mogle su se čuti negativne reakcije i ocene da „ovaj sporazum ne može doneti Kanadi nikakvu korist“, pa je odluka o ratifikovanju odložena.



U Progress Energy Resources su razočarani odlaganjem a izvršni direktor Majkl Kalbert izjavio je da će zajedno sa ponuđačem narednih 30 dana raditi na „prepoznavanju i otklanjanju svih prepreka, sa utvrđivanjem dugotrajnog zdravog poslovanja i razvoja, baziranog na izvoznoj politici, koji nisu mogući bez velikih investicija, poput Petronasove“. Malezijska kompanija do sada se još uvek nije reagovala na ovu odluku.

Pročitajte i ovo...