Home VestiBiznis & Finansije Britanija će biti treća svetska ekonomija za dve godine?

Britanija će biti treća svetska ekonomija za dve godine?

by bifadmin

Britansku ekonomiju oživela je Olimpijada letosali to ne znači da je ona na putu pravog oporavka, tvrdenovinari Leri Eliot i Den Etkinson u svojoj knjizi koja prognozirada će Velika Britanija biti treća svetska ekonomija do 2014. godine.

Koristeći fudbalske analogije oni objašnjavaju da je „britanska ekonomija kao birmingemski fudbalski klub Aston Vila – on je nekada bio jedan od najboljih ali sada stagnira, što za njega zapravo znači da propada“. U knjizi „Idući južno: Zašto će Britanija do 2014. biti treća svetska ekonomija“ kažu da su u proteklom veku Britanci bili najmoćnija nacija sveta a da im sada moć opada.

Stvar je u tome, tvrde novinari, što su u proteklih 100 godina svaki problem britanske ekonomije vlasti „na brzinu“ popravljale, čemu se mora stati na put. Britanija će postati treća svetska ekonomija ne zbog pada BDP-a već zbog toga što javna preduzeća loše posluju, siromašni siromaše a bogati se bogate, a uprava je disfunkcionalna. Oni pišu da je Britanija od 1983. u deficitu i da pozajmljuje novac od zemalja poput Kine i rasprodaje svoju imovinu strancima. Strani kupci imaju oko 320 milijardi dolara više britanske imovine u posedu od Britanskih u inostranstvu.

Pročitajte i ovo...