Home TekstoviNove tehnologije Ekspanzija HD kanala širom Evrope

Ekspanzija HD kanala širom Evrope

by bifadmin

Prema istraživanjima organizacije European Audiovisual Observatory, koja se bavi studijama u oblasti televizije i novih medija, u svetu je uočljiva značajna ekspanzija HD televizijskih kanala. Krajem 2011. godine širom Evrope emitovalo se 612 kanala u HD formatu, da bi danas taj broj dostigao 941. Za samo devet meseci broj novih HD kanala povećan je za 54% i taj trend će i dalje nastaviti da raste.

Što se tiče sadržaja HD kanala, dominiraju oni sa sportskom, informativnom i zabavnom tematikom. Do kraja septembra zabeleženo je 215 sportski HD kanala dok je broj filmskih 144. U domenu distribucije HD kanala najzastupljeniji su satelit i emitovanje putem kabla.

U EU vodeća zemlja u ovom segmentu je Velika Britanija sa 229 kanala, a slede je Nemačka i Francuska sa u proseku 100 HD kanala. U Srbiji i regionu prvo mesto drži SBB sa više od 20 kanala u HD formatu.

Raznovrsniji izbor HD kanala, kao i vrhunski kvalitet slike uticao da se sve veći broj korisnika odluči da promeni svoju pretplatu i u nju uključi naprednije pakete sa HD kanalima. Ovaj trend je u porastu i jasno pokazuje da korisnici traže kanale najvišeg kvaliteta i sadržaja, čemu su doprineli i sve pristupačniji HD televizori. Kod nas najviše HD kanala u ponudi ima kompanija SBB.

Pročitajte i ovo...