Home VestiBiznis & Finansije Grčka: Uhapšen urednik koji je objavio listu bogatih Grka sa švajcarskim računima

Grčka: Uhapšen urednik koji je objavio listu bogatih Grka sa švajcarskim računima

by bifadmin

Grčka je tražila pomoć međunarodnih kreditora a nije rešavala probleme koji su je i doveli u situaciju da istu traži, poput korupcije. Njihova policija, umesto da hapsi državne činovnike čiji računi u švajcarskim bankama prevazilaze njihove mogućnosti, uhapsila je urednika nedeljnika koji je objavio listu od 2000 imena ovih nadrealno bogatih Grka.

Lagardina lista, koju je aktuelna čelnica MMF-a dala grčkim vlastima još dok je bila ministarka finansija Francuske, bila je „zagubljena“, odnosno namerno zaturena sve dok pre nekih mesec dana novi grčki ministar finansijaJanis Stunaras nije čuo da ona postoji. Stunaras je od Pariza zatražio kopiju liste i otvorio istragu o korupciji.

Časopis „Hot Doc“ objavio je listu od 2059 imena među kojima su i neki poznati poslovni ljudi i političari. Tužilaštvo je naredilo hapšenje njegovog urednikaKostasa Vaxevanisa u subotu zbog kršenja zakona o objavi ličnih podataka, te je on uhapšen u nedelju.

„Objavio je listu imena bez posebne dozvole i prekršio zakon o ličnim podacima“, rekao je jedan zvaničnik policije. „Nema dokaza da su osobe ili kompanije sa te liste prekršile zakon“, smatra on.

Urednik se branio rečima da „ako je iko odgovoran pred zakonom to su oni ministri koji su sakrivali popis, izgubili ga i rekli da ne postoji. Samo sam radio svoj posao. Novinar sam i radio sam svoj posao“.

Pročitajte i ovo...