Home VestiBiznis & Finansije Hrvatska industrija će se možda seliti u Srbiju zbog jeftinijih energenata

Hrvatska industrija će se možda seliti u Srbiju zbog jeftinijih energenata

by bifadmin

Naša vlada je pre nekoliko dana sa Gaspromom potpisala novi desetogodišnji ugovor o snabdevanju gasom – Rusi bi trebalo da nam isporučuju dvostruko veće količine ovog energenta nego dosad po 20 odsto nižoj ceni. U Hrvatskoj je gas bitno skuplji, a cena energije uskoro bi mogla postati važan faktor u procenjivanju ekonomske konkurentnosti ove dve zemlje. Drugim rečima, kako piše Večernji list, hrvatska industrija bi mogla da počne selidbu u Srbiju.

I dok će kod nas cena gasa padati njegova cena za industriju u Hrvatskoj pre nekoliko meseci porasla je 30-ak odsto.Hrvatska industrija je međutim i pre ovog poskupljenja plaćala oko 20% skuplji gas od konkurencije u Srbiji. To bi, kako neki tvrde, mogao biti okidač za industriju, koja bi se mogla preseliti preko zapadne granice. Prva bi mogla biti građevinska industrijaali i ostale koje gas koriste kao sirovinu u proizvodnji.

Pošto će Srbija verovatno još godinama zadržati regulisane cene energenata, a zbog bliskih političkih veza s Rusijom će imati mogućnost sklapanja cenovno povoljnih uvoznih ugovora, Hrvatska zapravo nema puno izbora, piše ovaj list.

Pročitajte i ovo...