Home VestiBiznis & Finansije Nemačka vraća kući zlato koje čuva u inostranstvu

Nemačka vraća kući zlato koje čuva u inostranstvu

by bifadmin

Dugo se mislilo da se najveći deo nemačkih zlatnih rezervi nalazi u trezorima u inostranstvu, ali ovo sada propitujebritanski Telegraf koji je došao u posed poverljivog izveštaja u kom piše da je Nemačka već povukla dve trećine svojih rezervi zlata iz trezora Bank of England nedugo po uvođednju evra, i da to planira da učini opet.

Sada je nemačka Kancelarija za reviziju postavila pitanje u kojoj meri jeBundesbanka uopšte kontrolisala da li su sve njene sve poluge još uvek u trezorima američkih, britanskih i francuskih centralnih banaka? Jer u trezoru nemačke centralne banke je samo 30% nemačkog zlata a ostalo je u inostranstvu, prema Telegraphu najviše u SAD, pa u Britaniji i najmanje na obali Francuske.

Nemačka ukupno ima 3.396 tona zlata vrednog 143 milijarde evra, što je čini drugomsvetskom ekonomijomposle Amerike. Zato državni revizor po nalogu nemačkog parlamenta ispituje koliko dobro Bundesbanka kontroliše svoje zlatne rezerve.

Nemačka centralna banka je u međuvremenu reagovala na zahteve revizora saopštivši da „nema sumnje u integritet, ugled i sigurnost“ stranih trezora. U saopštenju stoji i da jeiz postojećih dokumenata i kontrolnih postupaka već vidljivo da su zlatne rezerve decenijama nedirnute. No, po nalogu revizora, Bundesbanka će i fizički ovo morati da potvrdi – u toku naredne tri godine moraće da dopremi150 tona zlata iz Njujorka i da ga rastopi kako bi se ispitao njegov kvalitet.

Šta se krije iza ove iznenadne zainteresovanosti za zlato? Telegraph piše da je 500 tona zlata iz Britanije dopremljeno u Nemačku tokom 2000. i 2001. godine kada je evro bio na najnižoj vrednosti u odnosu na dolar i u vreme kada je Britanija prodavala najveći deo svojih zlatnih rezervi. Možda Nemačka u ovim teškim vremenima jednostavno želi sigurnost koju nudi zlato a možda je u pitanju i pad poverenja u druge zemlje.

Pročitajte i ovo...