Home TekstoviNove tehnologije Nobel za fiziku za kvantnu optiku, a ne za Higsov bozon

Nobel za fiziku za kvantnu optiku, a ne za Higsov bozon

by bifadmin

Francuz Serž Aroš i Amerikanac Dejvid Vajnlend dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku zbog merenja i manipulisanja elementarnim česticama, čuvajući njihovu kvantnu mehaničku prirodu. Ovo je veliko iznenađenje jer se očekivalo da će Nobel za fiziku ove godine biti u znaku otkrića Higsovog bozona.

Aroš i Vajnlend su obojica stručnjaci iz oblasti kvantne optike, koja se bavi interakcijom između lakih čestica i materije.

U saopštenju, Švedska kraljevska akademija nauka navodi da su laureati „otvorili vrata za novo doba eksperimentisanja sa kvantnom fizikom, demonstrirajući direktno posmatranje pojedinih kvantnih čestica, a da se one ne unište“.

Akademija je navela da je njihov rad doveo do „izgradnje izuzetno preciznih satova koji bi mogli postati temelj za novi standard vremena.“

Navedeno je i da istraživanje takođe može dovesti do izgradnje nove vrste „super brzih računara na temelju kvantne fizike.“

Juče su inače Nobelovu nagradu za medicinu dobiliBritanac Džon Gurdon i Japanac Šinja Jamanaka za otkriće da zrele, specijalizovane ćelije mogu da budu reprogramirane u matične ćelije, u obrnutom razvojnom procesu.

Pročitajte i ovo...