Home VestiBiznis & Finansije Obama pobedio u drugoj debati

Obama pobedio u drugoj debati

by bifadmin

Posle za Obamu neuspešne prve debate između predsedničkih kandidata, aktuelni predsednik Amerike je, kako piše CNBC, „pokidao“ Romnijeve ekonomske predloge optužujući ga da želi da pomogne bogatima po cenu gubitka srednje klase. Međutim, republikanac mu je odgovorio da je „srednja klasa već uništena, i to u poslednje četiri godine“, da se 23 miliona Amerikanaca muči da nađe posao i da je smrt američkog ambasadora u Libiji pokazala nedostatke njihove spoljne politike.

Obama se u raspravu uključio propitujući Romnijeve predloge vezane za ekonomsku i energetsku politiku, nazivajući ih nedorečenim planovima, skicama. Rivali se nisu složili ni po pitanju poreza, mera za smanjenje deficita i nejednakosti, i po pitanju zdravstvenog sistema.

Iako je Romni pokušao na aktuelnog predsednika da svali krivicu za smrt američkog ambasadora u Libiji, njegova bivša protivkandidatkinja, sada državna sekretarka Hilari Klinton preuzela je odgovornost na sebe. Obama je pak nastavio da tvrdi da je, pošto je predsednik, on za sve odgovoran.

Ova debata je inače održana na Univerzitetu „Hofstra“ i imala je format građanskog skupa. Grupa od 82 neopredeljena birača bila je u studiju i kandidati je trebalo njih da ubede da glasaju za Romnija ili Obamu.

Pošto je Obama prvu debatu u Denveru izgubio, a njegove pristalice zamerale su mu da u njoj nije bio srčan, ovaj put je bio prilično agresivan, neki kažu i previše.

Međutim, pokazalo se da je ovu debatnu rundu Obama nesumnjivo dobio i to pokazuju sve ankete objavljene sat vremena posle toga. Anketirani građani, pak, kažu da im se čini da bi Romni imao bolja rešenja za američku ekonomiju, dok Obama prednjači u spoljnoj politici.

Pročitajte i ovo...