/ Biznis & Finansije / Philips udvostručio profit u trećem kvartalu
BiF Analize Čitajte B&F online

Philips udvostručio profit u trećem kvartalu

This post has already been read 626 times!

Holandski proizvođač elektronike ostvario je u poslednjem poslovnom tromesčeju duplo bolje rezultate nego u istom periodu prošle godine, najviše zahvaljujući prestanku poslovanja u segmentu televizora, koji je generisao velike troškove.

Philips je u trećem kvartalu ostvario neto profit od 169 miliona vera, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na 74 miliona ostvarenih prošle godine. Vrednost akcija porasla je za 4,6%. Uprkos dobrim rezultatima, kompanija upozorava da dugotrajna dužnička kriza u Evropi sve više ugrožava zdravo poslovanje svih učesnika u elektronskoj industriji. Philips postiže finansijksi uspeh nakon velikih gubitaka zabeleženih u segmentu televizora (54 miliona evra troškova u Q3 2011. godine).


Nakon obustave njihove proizvodnje uočen je i veliko smanjenje troškova, a UO kompanije saopštio je da su ostvarene uštede od 306 miliona evra u pomenutom kvartalu, te da se očekuje dodatno smanjivanje troškova u približno istom iznosu i u četvrtom kvartalu. Philips je vodeći svetski proizvođač sijalica, a skoro četvrtinu prodaje sada obuhvataju LED sijalice. U pomenutom restrukturiranju u narednom periodu biće obuhvaćeno i gašenje nekoliko pogona za proizvodnju tzv. tradicionalnih sijalica, čija proizvodnja postaje zabranjena na tlu EU u 2014. godini.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close