Home VestiBiznis & Finansije Predsednička debata pokazala da Ameriku interesuje samo Bliski Istok

Predsednička debata pokazala da Ameriku interesuje samo Bliski Istok

by bifadmin

U poslednjoj debati između Obame i Romnijadosta se pričalo o spoljnoj politici. Međutim, kada su kandidati govorili o „svetu“ zapravo su pričali o situaciji u Iranu, Izraelu, Iraku, Siriji, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Libiji i na Maliju – u kom SAD imaju manje interesa nego u prethodnim zemljama ali se Romni poziva na Obamin neuspeh da tamo oslabi terorizam. Novinar Slate magazina Metju Iglesijas je zato objavio novu mapu sveta, na kojoj su zatamnjene sve ostale osim pomenutih zemalja.

Američka vizija „ostatka sveta“ obično podrazumeva strah od svih ostalih, bilo da su u pitanju „ratoborni Iran, intervenisanje u Iraku ili Kina koja im krade radna mesta i vodi valutni rat“. Evropa se pominje kao neko ko je Americi saveznik a Indija, rastuća ekonomska sila sa milijardu stanovnika, uopšte se ni ne pominje.

mapa

Obama i Romni poručili su gledaocima iz drugih delova sveta ko jenajmoćnijoj državi na svetuvažan, a ko nije. Tako su se Britanci razočarali jer više nemaju osećaj da Amerika i njihova zemlja gaje posebne veze, ali je zato sva pažnja bila posvećena Bliskom Istoku, koji je izgleda Americi postao veoma bitan.

Iran, spomenut 47 puta tokom debate, često se stavlja u zajednički kontekst sa Izraelom, pretpostavlja se zbog glasača jevrejske pripradnosti ali i zbog evanđelista kojima podrška Izraelu uliva poverenje.

Arapskom svetu se međutim ne sviđa to što se oba predsednička kandidata utrkuju ko će da bude bolji prijatelj Izraelu. Obama je tokom debate čak odsečno saopštio: „Dok sam ja predsednik SAD Iran neće dobiti nuklearno oružje“, pokazujući da će biti tradicionalno čvrst po ovom pitanju kao i drugi predsednici. On nije izgledao kao neko ko smanjuje mornaricu zato što je mirotvorac, već kao neko ko povlači brodove jer ima mnogo moćnije oružje.

Romni je pak više pokušavao da liči na onog Obamu koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, često je spominjao mir i američku neuspešnu mirotvornu politiku na Bliskom Istoku. On je obećao da će povući američke trupe iz Avganistana do 2014. Ovde je republikanac pokušavao da dokaže da nije manijak koji bi zemlju ponovo uveo u Hladni rat, kakav je izgledao mnogim biračima.

Kandidati su umesto da se pokažu boljim od prethodnika međutim, po mišljenju stručnjaka, pokazali da je Amerika sve slabija, kroz manjak njenih ambicija – ideja o uspostavljanju mira širom planete zamenjena je defanzivnom i opreznom retorikom. Mapa koja pokazuje njeno smanjeno interesovanje za svet zapravo pokazuje njenu realnu moć u njemu.

Pročitajte i ovo...