Home VestiBiznis & Finansije Standard & Poor’s nemilosrdna prema Španiji

Standard & Poor’s nemilosrdna prema Španiji

by bifadmin

Poznata rejting agencija ponovo smanjila rejting Španiji, tek jedan podeok iznad „junk“ nivoa. Španci se bune: novi rejting će dodatno povećati cenu zajmova.

Smanjivanje kreditnog rejtinga Španije bilo je neophodno zbog produbljivanja recesije i nepopularnog programa reformi koji tek treba da bude ostvaren, ističe Moric Kremar, izvršni direktor za rejtinge evropskih hartija od vrednosti u Standard & Poor’s. „Ova recesija povećava nezaposlenost i pojačava socijalno nezadovoljstvo, kao i neslaganje između vlade u Madridu i pokrajinskih vlasti„, rekao je Kremar, pošto je rejting agencija smanjila španski rejtink na BBB – sa daljim negativnim očekivanjima. Ovo je već treći put ove godine da Španija gubi rejting. Njeni zvaničnici su ocenili da najnovija objava rejtinga „ne pomaže sređivanju celokupne finansijske situacije u zemlji“.


Posledica novog rejtinga će između ostalog biti dalje povećanje cene španskog pozajmljivanja, taman pošto su one donekle oborene posle najave započinjanja otkupa državnih obveznica od strane Evropske centralne banke. Predstavnik Standard & Poor’s odbacio je optužbe Španaca da iko iz ove agencije želi da dodatno naudi španskoj ekonomiji, već da novi rejting „jednostavno odslikava trenutno stanje stvari i neodlučnost donosioca ekonomske politike u Španiji i EU da se adekvatno izbore sa krizom“. Agencija je predvidela dodatnu recesiju od 1,5% i tokom 2013. godine u Španiji.

Pročitajte i ovo...