Home VestiBiznis & Finansije Četiri velike globalne banke moraće da povećaju obavezni rezervni kapital

Četiri velike globalne banke moraće da povećaju obavezni rezervni kapital

by bifadmin

Bord za finansijsku stabilnost (FSB), radno telo G20, odredio je bankama Citigroup, Deutsche Bank, HSBC i JPMorgan Chase da moraju da obezbede dodatni kapital kako bi se obezbedile od eventualnih kriza u budućnosti.

FSB spada među najveće svetske finansijske regulatore i naložio je navedenim bankama da moraju da imaju više obezbeđenog kapitala od svojih najbližih rivala. One će morati da zadrže dodatna 2,5% svog zajedničkog akcijskog kapitala u vidu udela u aktivi, povrh već od ranije preporučenih 7%. Ova odluka je donesena posle procene da se poslednji finansijka turbulentna dešavanja nisu ispratila na najbolji mogući način. Veća rezerva značiće manje izdatih zajmova, ali takođe i manje rizika u bankarskom poslovanju. Ova odluka FSB moraće da bude sprovedena do 2016. godine i biće revidirana još dvaput do tada.


Četiri banek o kojima je reč su najveće na listi 28 globalnih banaka pa se procenjuje da njihov sistem i obim poslovanja zahteva veću zaštitu od sledećih pratilaca na listi. Barclays i BNP Paribas su prve „pratilje“ sa preporučenim povećanjem rezervnog kapitala od 2%, dok će narednih osam banaka prema listingu FSB morati da poveća kapital za 1,5% iznad dosadašnjeg minimuma. Prema rangiranju FSB Lloyds, Commerzbank i više ne zaslužuju da budu među najvećima jer su su se njihove aktivnosti usredsredile na manje obime.

Pročitajte i ovo...