Home VestiBiznis & Finansije Iskandar – prvi zeleni megalopolis na svetu

Iskandar – prvi zeleni megalopolis na svetu

by bifadmin

Iskandar u Maleziji, čija gradnja će uskoropočetipreko puta Singapura, bi trebalo da bude prvi zeleni megalopolis na svetu. On bi bio veličine Luksemburga, sa populacijom od oko tri miliona ljudi.

Ovo bi trebalo da bude ekološki megalopolis koji funkcioniše po principima održivog razvoja, koristi zelenu energiju i nije veliki zagađivač kao ostali azijski veliki gradovi.

Do 2025. trebalo bi da ima oko tri miliona stanovnika koji žive u „ultra modernoj pametnoj metropoli“ koja će potrebe za energijom namirivati iz održivih izvora, imati dobar i funkcionalan javni prevoz, otpad koristiti u druge svrhe osim taloženja na deponijama.. Ovaj grad trebalo bi da posluži kao primer za izgradnju ostalih u regionu.

Arhitekte Iskandara cene društvenost te će on biti pun parkova i drugih prostora za druženje ali i za opuštanje, što bi moglo rezultovati i psihički i fizički zdravijim stanovništvom.

Međutim projektantni ovog grada će imati još posla zbog uklanjanja nekih bitnih prepreka poput toga što su dosadašnji planovi ekoloških gradova svuda bili neuspešni. Do sada je međutim malezijska vlada uspela da privuče podršku nekih firmi koje su zainteresovane da tu grade, kao i raznih svetskih univerziteta koji ovom projektu pružaju logističku podršku. Za izgradnju Iskandara obećano je 30 milijardi dolara, od čega bi više od trećine trebalo da dođe iz inostranstva.

Pročitajte i ovo...