Home VestiBiznis & Finansije Istočni Evropljani bolje platiše od zapadnih

Istočni Evropljani bolje platiše od zapadnih

by bifadmin

Istraživanje EOS Grupe pokazalo je da je zarazliku od prošle godine u istočnoj Evropi porastao procenat obaveza izmirenih navreme i to za 12%, dok se u zapadnoj taj procenat smanjio za 3%.Grčka je napravila značajan pomak u procentu izmirivanja obaveza – Grci ove godineizmiruju čak 27,5% više obaveza nego prošle.

Ovo su rezultati istraživanja EOS Grupe, kompanije specijalizovane za otkup i naplatu potraživanja koja u Srbiji posluje kao EOS Matrix. Istraživanje o navikama plaćanja građana i kompanija sprovedeno je u 10 evropskih zemalja – Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Španiji, Grčkoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji. U istraživanju je učestvovalo po 200 kompanija iz svake zemlje, dok je iz Nemačke učestvovalo njih 400.

U istočnoj Evropi 2011. godine procenat izmirenih obaveza na vreme iznosio je 62%, dok je u zapadnoj bio 75%. U 2012. godini istočni Evropljani povećali su procenat blagovremeno izmirenih obaveza na 74%, dok su zapadni smanjili na 72%.

Najveći porast procenta obaveza izmirenih na vreme zabeležen je kod građana Rusije, gde je sa 31% skočio na cak 90%. Tako Rusi zauzimaju drugo mesto po urednosti plaćanja, odmah iza Rumuna koji su najredovnije platiše u Evropi sa 92%. Kada je reč o kompanijama, ruske kompanije su najredovnije platiše sa 84% izmirenih obaveza na vreme.

Najveće iznenađenje predstavlja Grčka koja je napravila značajan pomak u procentu izmirivanja obaveza – građani su prošle godine izmirivali tek 42% obaveza na vreme, a ove 69,5%. Kompanije su napravile skok sa 48% na 64%.

„Primer Grčke koja je napravila značajan pomak, mada je i dalje ostala u najnepovoljnijem položaju u Evropi, govori u prilog činjenici da je vrlo teško izaći iz dugova kada oni jednom nastanu, ali da nije nemoguće” – istakla je Irina Lada, generalna direktorka kompanije EOS Matrix i dodala: „Veoma je važno dobro upravljati svojim finansijama i ne zaduživati se preko svojih mogućnosti. Primer su zemlje zapadne Evrope u kojima je zahvaljujući dobrom upravljanju potraživanjima i saradnji sa eksternim ekspertima na smanjenju rizičnih plasmana, zabeležen veoma mali procenat otpisanih dugovanja.“

Osim procentom obaveza izmirenih na vreme, istraživanje EOS Grupe bavilo se i prosečnim rokom plaćanja koji se daje, kao i pristupom upravljanju potraživanjima.

Kada je reč o rokovima plaćanja, kompanije koje posluju u Grčkoj daju najduži rok za plaćanje usluga i roba drugim kompanijama i to u proseku oko 90 dana. U Španiji je taj rok 72 dana, a u Bugarskoj 32 dana sto je za 10 dana manje nego prošle godine. Najkraće rokove za plaćanje daju kompanije u Rusiji – 24 dana, i u Nemačkoj – 21 dan. Zanimljiv je i podatak da u Španiji građani imaju u proseku 52 dana za plaćanje (8 dana više nego prethodne godine), dok u Rusiji samo oko 10 dana.

Istraživanje je takođe pokazalo različite pristupe upravljanju potraživanjima: u zapadnoj Evropi čak 60,9% ispitanih kompanija u podršci naplate koriste eksterne stručnjake a u istočnoj Evropi samo 46,2% njih. Sve ispitane kompanije širom Evrope smatraju kako će potražnja za profesionalnim upravljanjem potraživanjima i rizicima ostati ista ili će porasti.

Pročitajte i ovo...