Home VestiBiznis & Finansije Međunarodna „svađa“ oko „Nutela amandmana“

Međunarodna „svađa“ oko „Nutela amandmana“

by bifadmin

Francuski „Nutela amandman“ kojim bi se učetvorostručio porez na proizvode koji sadrže palmino ulje, koje je inače glavni sastojak Nutele, razljutio je malezijske proizvođače istog.

Oko 235.000 tona ovog krema se pojede svake godine, od čega oko 100 miliona činija Nutele samo u Francuskoj. Ova zemlja se međutim svojom regulativom bori protiv prehrambenih proizvoda koji uzrokuju gojaznost, pre svega „Nutela amandmanom“.

Kao odgovor na veliko povećanje poreza na ovaj sastojak, malezijski Savet za palmino ulje saopštio je da je „Malezija veoma zabrinuta povećanjem poreza za 300% na palmino ulje, jer je ono zdravo i 240.000 malih farmera iz ove zemlje je ponosno što ga proizvodi“. Savet tvrdi da svaki hranljivi proizvod u sebi sadrži palmino ulje, koje je inače bez loših (trans) masti, koje nije genetski modifikovano i koje sadrži dosta vitamina.

Proizvođač Nutele, Ferero Roše, tvrdi da i ako se porez usvoji ova kompanija ne planira da menja svoj recept. To će ovom kremu verovatno podići cenu s obzirom na činjenicu da 20% ovog slatkiša čini baš palmino ulje.

Pročitajte i ovo...